Equine Touch “ET” vanliga frågor

 

Vilka hästar kan behöva ET?
Alla hästar mår bra av ET!

Måste det vara något fel på min häst för att använda ET?
Nej, att förebygga problem är en viktig del i ET. En balanserad och avslappnad häst har bättre förutsättningar att undvika skador och läker snabbare om skador uppstår.

Vad gör man om hästen är halt och skadad?
En veterinär bör alltid undersöka en skadad häst och man bör ge hästen 24 timmar utan att stimulera blodflödet i det skadade området. Det finns dock inget hinder att bearbeta övriga delar på hästen, speciellt hältans motsatta sida.

Behöver jag min veterinärs tillåtelse?
Ja, har du en skadad häst under veterinärvård ska du alltid kolla med veterinären om du kan anlita alternativa behandlingsformer på din häst. Detta gäller inte bara Equine Touch utan även massage, kiropraktik, akupunktur mm.

Är det samma sak som massage?
Nej. Massage utförs ofta på större ytor och har en konstant kontakt med hästen. I ET gör man regelbundet pauser för att ge hästen möjlighet att känna efter vad man gjort på dess kropp och på så sätt bli mer kroppsmedveten och adressera sina problem i avslappningen. ET är heller inte lika ansträngande för utövaren som massage och sliter därigenom inte på samma sätt på utövarens leder.

Hur många sessioner kommer min häst behöva?
Det beror på din häst. Det vanligaste är 3 sessioner med 2-7 dagar mellan varje. Ofta när jag möter hästar så behövs flera sessioner för att så att säga skala löken. När man tagit bort ett lager med problem så kan det helt enkelt dyka upp nya tills man kommer ner till ursprungsorsaken. Vissa hästar besöker jag regelbundet ungefär varannan månad för normal underhållning eller för att hålla kroniska skador/problem i schack.

Vad är ET kompatibelt med?
ET går givetvis att kombinera med veterinära behandlingar. Men är också kompatibelt med, akupunktur, kiropraktik, osteopati, mobilisering och stretching

Min häst har eksem, kan den få ET?
En veterinär bör alltid undersöka eksemen först men många hudproblem orsakas av stress och ett svagt immunförsvar. Det har visat sig att ET med sin kraftfulla förmåga att få hästen att slappna av är både ett botemedel mot stress och en booster (frö) i hästens immunsystem eftersom det främjar blodcirkulationen och förbättrar lymfdränage och hjälper hästen med detox (avgiftning). Allt detta kan ha en positiv effekt på hästens hud och päls.