Hur mår min häst?

En lycklig häst är ett tecken på god hälsa och belåtenhet. Olyckliga hästar kan ha ont, vara sjuka eller skadade. De bör behandlas med försiktighet.

Steg:

1) Titta på hästens huvud när den är i sin box. En glad häst är avslappnad och visar ett alert intryck. Ögonen på hästen är mycket avslöjande. Öppna, lugna, vänliga ögon är ett gott tecken. En frisk hästs näsborrar, insida av ögonlock och tandkött ska vara rosa. En häst som har smärta eller på annat sätt inte mår bra har ofta ett har ett olyckligt utseende.

2) Nästa, titta på hela hästen. Halta hästar har ofta svullna ben. Skadade hästar kan ha en  blödning. En häst som har tappat en sko kanske inte vill lägga nån vikt på den hoven. På en frisk häst är hårremmen blank och glänsande. Är den sjuk ser du det på att hårremmen är matt och borstig.

3) Observera eventuell trötthet. Hästar med smärta eller feber är ofta slöa. En frisk häst i vila har en puls på mellan 20-40 slag per minut, tar 8-15 andetag per minut och har en temperatur runt 38 grader. Ta reda på din hästs normala kroppstemperatur, så kan du lättare veta när den har feber.  

4) Titta på vad hästen gör. Hästar tycker om att rulla sig, men det kan också vara ett tecken på att den har ont. En häst som rullar sig på grund av smärta svettas, ser plågad ut, reser och rullar sig om vartannat. Hästar som är olyckliga och uttråkade i stallet (men inte sjuka) kan vanka av och an, sparka i stallväggarna, skrapa med hovarna i golvet, bita på inredningen och på annat sätt förstöra sina boxar.

5) Titta i hästens krubba. Om hästen inte vill äta är det en varningssignal. En god aptit är ett gott tecken på att hästen är glad och frisk. Även om den är fysiskt frisk kan matstrejk vara ett tecken på att den är stressad över någonting. Se så kvaliteten på fodret är ok (du bör göra detta innan du ger det till din häst). Sedan inspektera hästen efter tecken på sjukdom.

6) Notera hur hästen är med andra. En glad häst är nyfiken och vill oftast hälsa på den som kommer fram till boxen. Du kan uppmuntra detta fina beteende genom att ge hästen en godis eller ge den en mjuk klapp.

  • En olycklig häst bryr sej inte om den som kommer fram till boxen utan kan stå och trycka i ett hörn med svansen mot öppningen. Om detta händer, öppna dörren, men gå inte in. Locka på hästen med en godis. Upprepa detta några gånger utan att rida hästen. Den måste lära sig att kontakten med dig är trevlig och rolig.
  •  En mycket olycklig häst kan dra bak sina öron, visa tänderna och uppträda aggressivt när du närmar dig. Detta är allvarligt och farligt och du bör söka professionell hjälp.

7) Ge din häst sällskap. Hästar är flockdjur och tycker inte om att lämnas ensamma eller skiljas från andra hästar. Om en häst lider av “separationsångest”, kan den behöva sällskap av en annan häst, ponny, get eller en stallkatt. Hästleksaker som träningsbollar kan också vara till hjälp.

8) Försök att ge hästen så mycket utetid som möjligt. Hästar behöver frisk luft, sol, motion och sällskap för att vara lycklig.

 

This entry was posted in Häst. Bookmark the permalink.