Ont i ryggen är mycket mera än ”kissing spines”

Det talas mycket om kissing spines. Ca 70 procent av alla hästar har kissing spines, och för många hästköpare är kissing spines ett rött skynke.
– Men bara 5 procent av de hästar som har ryggproblem har problem med kissing spines.

Hur får hästen ont i ryggen? Inte ovanligt är att den halkat på ett bakben eller satt sig på rumpan. Det leder till en övertänjning av multifidusmusklerna i ländryggen. Det händer oftast inte under ridning utan i hagen eller i boxen. Det onda sitter ofta i ländryggen och korset, alltså ganska långt bak på ryggen. Där finns heller inga revben som stabiliserar.
– En hopphäst som får ont i korsleden har svårt att med snabba vändningar, svårt att galoppera samlat och slår gärna bakut.

Men det finns annat som kan leda till ryggont. Om hästen t ex är felaktigt skodd, med för låga trakter och för långa tår. Då förändras inte bara tåaxeln utan hela hästens balans. Det påverkar också ryggen och kan i förlängningen leda till ryggont.

Om hästen har en sadel som trycker eller är dåligt stoppad, då kan hästen t ex sänka ryggen för att undvika obehaget. Balansen ändras och ryggproblemen kommer.

En bra tränare är samtidigt en försäkring mot ryggproblem. För om hästen rids korrekt i balans och arbetar med bakbenen under sig, då bygger den upp ryggmuskulaturen på rätt sätt.

Massage är något som alla idrottsmän använder idag. Och en tävlingshäst måste definitivt betraktas som en atlet, en elitidrottare. Som givetvis kräver samma omvårdnad som Kajsa Bergqvist, Stefan Holm eller Carolina Klüft.
Equine Touch är ett bra sätt att underhålla en häst oavsett om den används för tävling eller fritidsridning.

Referens:
http://www.hastfolk.se/handbok-foer-haestfolk/alla-artiklar-i-handboken/13/151-ont-i-ryggen-aer-mycket-mera-aen-kissing-spines.html

This entry was posted in Häst. Bookmark the permalink.