Varför bockar min häst och hur kan jag få bort det?

Svar: Detta är en fråga som jag inte kan svara utan passion.

Jag läste nyligen ett svar till en liknande fråga från en känd horsmanship skola som först gjorde mej alldeles stum och sen oförstående skakade jag på huvudet i förundring. Deras svar till “Hur får jag min häst att sluta bocka?” citerat: höger hjärna, vänster hjärna, markarbete, sitt upp i sadeln och träna mera.

Även om jag är säker på allt detta råd ansågs sunt från en tränares synvinkel, så det som oroar mig som en häst terapeut är att ingenstans nämns det en veterinär, eller ordet smärta. Inte ett enda ord nämndes att orsaken kan vara smärta och att bockandet helt enkelt kan vara ett symptom på smärta. När ska tränare förstå att inte alla egenheter med en häst är beteendeproblem och som behöver tränas bort?

(Jag tar tillbaka lite av det. Jag läste nyligen också ett svar på en liknande brev i ett Monty Roberts nyhetsbrev. Han sa “Det låter som om din häst upplever någon smärta. Det vore fel av mig eller någon annan tränare att ge råd i en situation där smärta kan vara  inblandat. “Bravo, äntligen en tränare som sa det!) Därefter deltog jag i en klinik som hölls av Peggy Cummings och faktiskt hörde jag henne berätta för en elev att hon inte kunde använda sin häst på kliniken eftersom den inte var ok och hade ont. Bravo igen. Vi behöver mer förstående och ömsinta tränare i hästvärlden, inte egoister. “Egoism är okänsligheten som dödar smärtan av ignorans.”

Bockande är inte dåligt beteende! Det är en fykisk reaktion av stimulans; en fluga som landar på en känslig bakdel kan resultera i en bockning, likaså kan en knöl under sadeln. En häst, som jag träffade i UK, bockade så fort ryttaren satte sej i sadeln. Ryttarens balans och position var perfekt, sadeln passade perfekt, men vid närmare undersökning så hittade vi en bit garn som hade tvistat ihop sej i sadelunderlägget (western style). Denna garnknut med sadeln ovanpå och sen en ryttare var tillräckligt för att skapa obehag och framkalla en serie bockningar.

Obehag är inte välkommet och kan resultera i en fysisk och mental reaktion – så hästen bockar. Anledningen är ganska enkel – det gör ont. Men att säga att är bockande är ett fenomen som måste åtgärdas omedelbart innan det blir en vana, då har du stora problem. Du kanske i slutändan får bort orsaken till reaktionen, men muskelminnet är kvar likaså är bockningarna. Det kan ha blivit en inlärd automatisk reaktion! Låt oss bli av med ryttaren innan smärtan kommer. Vi skulle reagera så – varför kan inte de.

Bortom de uppenbara orsakerna, så som en sadel som inte funkar för hästen eller påverkan av dåliga tänder, dålig skoning eller dålig ridning och träning så kan vi se på insidan. Hästens rygg är en trädgårds mardröm där smärta kan växa från de många perifera nerver som går från ryggen till inälvor och vice versa, samt till det muskuloskeletala yttre skiktet. Varje kompromiss av dessa nerver, speciellt ischiasnerverna, för att inte tala om invändiga sår, kan framkalla bockning. Upp till åttio procent av alla invärtes problem kan ha en direkt effekt på utsidan. Denna ekvation lämnar dej olyckligtvis endast med möjligheten att kunna påverka från utsidan (om du inte är utbildad i ekologisk hälsa). Det är av denna anledning som fler och fler kända utbildningsorganisationer rekommenderar att ryttare lär sej någon form av mjukdelsteknik som Equine Touch, så att de kan hjälpa sin häst att ta itu med dessa problem i samband med sin träning. Enkel holistisk adressering som att be hästen böja ryggraden, att mobilisera den från sida till sida, gå igenom de procedurer som hjälper hästen att mjuka upp bröstkorg och ländrygg. Det är lätt att lära sej och lätt att utföra.

Mobilisering av ben och leder tillsammans med stretching lär hästen vad han är kapabel att göra utan smärta. Att ta bort rädslan för smärta kan ha en fantastisk nästan ögonblicklig effekt på smärta och beteende. Kom ihåg att en inlärd, programmerad reaktion måste omprogrammeras i kroppen både fysiskt och psykiskt för att få ett långvarigt resultat.

Bockning är inte ett dåligt beteende; det är rentav en fysisk reaktion på stimulans. Bli av med obehaget innan du börjar träna annars kommer du oundvikligen att lära hästen att bockning är den slutliga lösningen för att bli av med ryttaren. Kissing spine, sammanväxta ryggkotor, sammamväxt SI led, njurproblem, en klämd nerv, kastraktions ärr, äggstockscystor, invändiga sår… listan är oändlig. *
Så innan en sådan fråga ställs till en tränare bör ägaren ha kontrollerat hästen för sådana problem själv. Om sedan ägaren inte kunnat hitta problemet, nästa saknade pusselbit i svaret, det enklaste, och det viktigaste är “Har du träffat en veterinär?”

Översatt från: ET online magazine 1-2011

This entry was posted in Häst. Bookmark the permalink.